ارزش اسمی یکی از پرکاربردترین عناوین بازار سرمایه است. در واقع، ارزش گذاری ها پایه و اساس بازار سهام هستند. برای افرادی که قصد سرمایه گذاری در بورس را دارند، ارزش گذاری به عنوان یکی از ارکان مهم در نظر گرفته می شود.
ممکن است معنای عباراتی مانند ارزش اسمی، ارزش ذاتی، ارزش بازار و مانند آن مبهم به نظر می رسد. به همین منظور قصد داریم در این مقاله به ارائه این مفاهیم و تعاریف آنها بپردازیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
نمایش ویدیویی ارزش اسمی
انواع ارزیابی
در بورس اوراق بهادار سه نوع ارزش رسمی و یک نوع ارزش غیر رسمی وجود دارد که عبارتند از ارزش اسمی، ارزش بازار، ارزش ذاتی و ارزش دفتری. اما سوال اصلی اینجاست که این مقادیر به چه معنا هستند و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
1- ارزش اسمی
در بازارهای مالی به ارزش اسمی یک برگه سهام، ارزش اسمی می گویند. ارزش اسمی از تقسیم سرمایه شرکت بر تعداد سهام بدست می آید. این ارزش در زمان ثبت و انتشار سهام تعیین می شود و در اساسنامه درج می شود. به عبارت دیگر قیمت اعلام شده هنگام پذیره نویسی سهام شرکت، ارزش اسمی است. ارزش اسمی سهام در کشور ما معادل 1000 ریال است که روی هر برگ سهام درج می شود. ارزش اسمی در سطح کلان اقتصادی با ارزش اسمی سهم متفاوت است. در علم اقتصاد، ارزش پولی جاری یک دارایی، ارزش اسمی آن نامیده می شود. در روابط صاحبان سهام با شرکت و تعیین میزان مشارکت، تعهدات و منافع آنها، ملاک، مبلغ اسمی سهم است و مبلغ واقعی تأثیری بر آن ندارد.
2- ارزش بازار سهام
پس از پذیرش شرکت ها در بورس اوراق بهادار و معامله، سهام آن شرکت ها دیگر به ارزش اسمی مبادله نمی شود. زیرا عرضه و تقاضا بر قیمت سهام تاثیر می گذارد. بنابراین، زمانی که تقاضا افزایش می یابد، قیمت سهام افزایش می یابد. عکس این مشکل نیز صادق است. قیمت جدید ایجاد شده در بازار برای هر سهم را ارزش بازاری سهم می نامند. در واقع بسته به شرایط بازار، شرایط شرکت، نرخ بازدهی و محبوبیت سهام، تقاضا یا عدم تقاضا برای خرید و فروش سهام وجود دارد. حجم تقاضا تعیین کننده قیمت سهام است. قیمت سهم می تواند بالاتر، کمتر یا برابر با ارزش اسمی باشد. از طرفی بالا و پایین شدن قیمت را نوسان نیز می گویند. ارزش بازار اوراق مشارکت نیز مانند اوراق قرضه با نرخ سود بانکی رابطه معکوس دارد. افزایش نرخ سود باعث کاهش ارزش این اوراق می شود و عکس آن نیز صادق است.
3- ارزش ذاتی یا ارزش واقعی
ارزش ذاتی یک سهم به قیمت و ارزش گذاری سهام در آینده اشاره دارد. در واقع احتمال افزایش یا کاهش قیمت در آینده نشان دهنده ارزش ذاتی سهام است که توسط کارشناسان آنالیز و شناسایی می شود. فرض کنید از سهام شرکتی که وابسته به صادرات است استقبال شده و ارزش بازار آن بیشتر از اسمی شود. در این شرایط اگر صادرات ممنوع شود، همه شرکت هایی که وابسته به صادرات بودند به زودی ورشکست می شوند. در این میان افرادی که توانایی تحلیل ارزش ذاتی و پیش بینی قیمت آن سهم را در آینده داشتند، آن را ترک خواهند کرد. اتفاق دیگری که می افتد این است که با انتشار این خبر خرید این سهم نیز متوقف می شود. در نتیجه کاهش تقاضا، این سهم کاهش قیمت خواهد داشت. قیمت آتی پیشبینیشده یک سهم، در معاملات آتی و پس از کاهش یا افزایش، نسبت به ارزش بازار، در واقع ارزش ذاتی آن سهم را تعیین میکند. به طور کلی، ارزش ذاتی یک سهام نشان دهنده ارزشی است که سرمایه گذاران برای آن سهام قائل می شوند. به عنوان مثال فرض کنید قیمت یک سهم در بازار 300 تومان است، اما تقاضا برای خرید این سهم همچنان بالاست و سرمایه گذاران بیشتر از ارزش این سهم مطلع هستند. در چنین حالتی ارزش ذاتی آن سهم از ارزش بازار آن بیشتر است.
4- ارزش دفتری
در صورت انحلال یا ورشکستگی شرکت ها، سهامداران به دنبال بازگشت سرمایه خود هستند. برای این ما باید ارزش دفتری را محاسبه کنیم. ارزش دفتری به این صورت محاسبه می شود که پس از پرداخت کلیه بدهی های شرکت و کسر آن از دارایی ها، رقم باقیمانده برابر با ارزش سرمایه باشد. پس از تقسیم حقوق صاحبان سهام بر تعداد سهام منتشر شده، ارزش دفتری این سهم به دست می آید.
تفاوت بین ارزش اسمی و بازار
همانطور که گفته شد ارزش اسمی قیمتی است که سهم در آن پذیره نویسی می شود که حاصل تقسیم کل سرمایه شرکت بر تعداد سهام می باشد. از سوی دیگر، ارزش بازار، قیمت سهام در بازار سهام است. قیمت سهام تحت تأثیر عواملی مانند وضعیت شرکت، فعالیت ها و غیره است. بهتر است بدانید سرمایه قانونی شرکت از حاصلضرب ارزش اسمی و تعداد سهام منتشر شده به دست می آید. حاصلضرب ارزش بازار با تعداد سهام نشان دهنده ارزش سهام شرکت است. علاوه بر سهام، ارزش اسمی اوراق نیز تعیین کننده ارزش سررسید و سود پرداختی خواهد بود. ارزش بازار سهام بیشتر، کمتر یا برابر با ارزش اسمی آن است. به عنوان مثال، سهامی که به قیمت 1000 ریال درج شده است، به دلیل محبوبیت و عملکرد قابل قبول، 5000 ریال معامله می شود. در این صورت، با وجود اینکه ارزش کمتری دارد، این سهم توانسته به 5 برابر ارزش بازار خود برسد.
تفاوت بین ارزش اسمی و ذاتی
ارزش اسمی و ارزش ذاتی ممکن است گاهی اوقات همپوشانی داشته باشند. این دو مقدار به دلیل عواملی مانند سلامت ضعیف شرکت، تحریم ها، پیشرفت، محبوبیت و غیره از یکدیگر دور می شوند یا با یکدیگر همگرا می شوند. ارزش ذاتی در واقع به محبوبیت سهام، تعداد خریداران، فعالیت های موثر، سود یا زیان سهام بستگی دارد که گاهی اوقات می تواند از ارزش اسمی فاصله زیادی داشته باشد. ارزش اسمی قیمت سهم در زمان پذیره نویسی است. ارزش ذاتی در واقع پیش بینی قیمت سهام در آینده است. تعیین ارزش ذاتی نیاز به تخصص و تحلیل کاربردی دارد. برای مثال فرض کنید ارزش اسمی یک سهم 1000 ریال باشد. این سهم در بازار به مبلغ 3000 ریال معامله می شود. حال فرض کنید کارشناسان این حوزه همچنان این سهم را بخرند و بگویند: این سهم ارزش بالاتری دارد و برای خرید خوب است. مبلغ مورد انتظار برای آینده این سهام که بر اساس آن خرید و نگهداری سهام ادامه یابد، ارزش ذاتی نامیده می شود.
آخرین کلمه
بورس پر از واژه ها و اصطلاحات کاربردی و تخصصی است که برای کار در این بازار باید بدانیم و بفهمیم. در واقع تا زمانی که شرایط و نحوه عملکرد آنها را به درستی درک نکنیم، امکان موفقیت و سود برای ما وجود ندارد. ارزیابی یکی از ارکان مهم این بازار است. زیرا ماهیت سهام، معاملات و به طور کلی فرآیند تحلیل ما را تعیین می کنند. شناخت انواع و نحوه عملکرد آنها به ما امکان می دهد درک درستی داشته باشیم و احتمال اشتباهاتمان را کاهش دهیم. یکی از ارزش های مهمی که وجود دارد ارزش ذاتی است که با محاسبه آن می توانیم تصمیم بهتری در مورد چگونگی و مدت زمان سرمایه گذاری برای یک سهام بگیریم. اینجا با هر مقداری مانند ارزش اسمی سهم و نحوه کار آنها را یاد گرفتیم و سعی کردیم با ارائه مثال های کاربردی به درک بهتر این مشکلات کمک کنیم. امیدواریم این مقاله نقش مهمی در روند یادگیری شما داشته باشد.