منو سایت

  • خانه
  • وبلاگ
  • قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی طلا چیست؟ – باشگاه

قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی طلا چیست؟ – باشگاه

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی طلا چیست؟ - باشگاه

گزینه های فعال در بازار مشتقه کالا شامل اختیار معامله سکه طلا، اختیار معاملات آتی زعفران و اختیار معاملات آتی صندوق طلا است که از فوریه 1401 عرضه شده است. قرارداد اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی یکی از جدیدترین ابزارهای مالی در بورس کالای ایران است. منتظر بزرگواران این معاهدات باشید.

بررسی تصویری قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی صندوق طلا

نکته: توجه داشته باشید که برای شروع معاملات اختیار معامله بر اساس قراردادهای آتی، علاوه بر آشنایی کامل با مکانیزم اختیار معامله، باید قراردادهای آتی و نحوه معامله آنها را نیز بشناسید.

قرارداد آتی صندوق طلا چیست؟

در یک قرارداد آتی، خریدار و فروشنده (اکنون) توافق می کنند که تعداد مشخصی از واحدهای صندوق طلا را با قیمت توافقی در زمان مشخصی در آینده خریداری یا بفروشند. بر اساس این قرارداد، طرفین معامله به عنوان خریدار یا فروشنده روبروی یکدیگر قرار می گیرند و در زمان سررسید قرارداد، متعهد می شوند که مبلغ قرارداد یا دارایی مورد نظر را تامین کنند و معامله انجام می شود.

قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی طلا چیست؟

بر اساس این قرارداد، خریدار یک اختیار خرید، حق دریافت موقعیت تعهد بازخرید یا موقعیت تعهد مجدد فروش در قرارداد آتی طلا را از فروشنده اختیار خرید می‌خرد. فروشنده همچنین متعهد می شود در انقضای قرارداد اختیار خرید، نقش خریدار یا فروشنده طرف مقابل خریدار را در قرارداد آتی بر عهده بگیرد. مشخصات قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی صندوق طلا در سایت بورس کالا قابل مشاهده است.

به دست آوردن موقعیت فروش باز با انباشت در قرارداد اختیار معامله

فروشنده قرارداد اختیار معامله موظف است برای کسب موقعیت انباشت فروش در قرارداد اختیار معامله، مبلغ حاشیه اولیه قرارداد اختیار معامله صندوق طلا را به حساب عملیاتی خود (موجود در بورس) واریز کند. ضمانت سپرده فروشنده به صلاحدید فروشنده به سایر قراردادها گره نخواهد خورد. علاوه بر این، وجود قراردادهای آتی (دارایی پایه) در کد آتی آن جایگزینی برای امنیت قرارداد اختیار معامله نیست. اگر پس از تسویه روزانه، میزان حاشیه فروشنده کمتر از 70 درصد مارجین مورد نیاز باشد، در وضعیت مارجین کال قرار می گیرد. بنابراین موظف است موجودی حساب خود را به میزان ضمانت مورد نیاز ضرب در تعداد قرارداد برساند یا با گرفتن موقعیت معکوس و انصراف از قرارداد، مازاد بر مواضع خود را جبران کند.

خریدار اختیار معامله در قرارداد اختیار معامله

خریدار قرارداد اختیار معامله موظف است برای خرید اختیار معامله مبلغی را به فروشنده بپردازد که به آن قیمت اختیار یا حق بیمه گفته می شود و در جدول اختیار معامله به صورت پیشنهاد و پیشنهاد قابل مشاهده است. با پرداخت این مبلغ، خریدار حق خرید یا فروش قرارداد آتی را به دست می آورد.

قیمت اعمال قرارداد اختیار

برای هر قرارداد اختیار معامله حداقل سه قیمت تعیین شده است. قیمت اعمال قیمتی است که قرارداد آتی در روز اجرای قرارداد اختیار معامله به خریدار و فروشنده واگذار می شود. در روز بازگشایی قرارداد اختیار معامله، با توجه به قیمت تسویه قرارداد آتی صندوق طلا، قیمت های اعمال شده توسط بورس کالا تعیین می شود. در صورت نوسان در قیمت تسویه قرارداد آتی، قیمت سهام جدید نیز تعیین می شود. این قیمت گذاری به گونه ای است که سه قیمت اعمال شده در سود، زیان و بی تفاوتی همیشه برای قرارداد اختیار معامله فعال است.

تاریخ اجرای قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی

تاریخ اجرای قرارداد اختیار معامله معمولا چند روز قبل از انقضای قرارداد آتی است. در روز اعمال قرارداد اختیار معامله اگر به نفع خریدار باشد اجرای قرارداد می تواند قرارداد خود را اعمال کند و فروشنده نیز متعهد به ایفای نقش خود می شود. سپس بورس کالا موقعیت تعهدی باز مورد نظر خریدار و موقعیت باز تعهدی معکوس آن را برای فروشنده در کد آتی هر دو ثبت می کند. لازم به ذکر است با توجه به نوع آپشن های اروپایی، اجرای قرارداد فقط در سررسید امکان پذیر است.

قرارداد اختیار معامله بر اساس قرارداد آتی

نکته: در بورس کالا، فرآیند تخصیص موقعیت های انباشته به قیمت تسویه قرارداد آتی انجام می شود. به همین دلیل مابه التفاوت قیمت اعمال قرارداد اختیار معامله و قیمت تسویه قرارداد آتی از اوراق بهادار قرارداد اختیار فروشنده کسر و به حساب بورس خریدار واریز می شود.

توجه: وثیقه مورد نیاز برای قرارداد آتی باید پس از بارگیری حساب صرافی به وجوه آزادانه در دسترس منتقل شود. حداکثر زمان ارسال فرم درخواست (از طریق پنل آنلاین) و بارگیری حساب یک ربع پس از پایان آخرین جلسه معاملاتی می باشد.

    فرآیند اعمال اختیار

تفاوت بین قرارداد اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی و سایر قراردادهای اختیار معامله

  • خریدار مهلت جدیدی ندارد و باید همزمان با ثبت درخواست اعمال اختیار خود، امنیت لازم برای قرارداد آتی را فراهم کند.
  • روش دوم تامین مالی قراردادهای آتی، داشتن موقعیت باز معکوس در همان سررسید یا سررسید هر قرارداد آتی است که به عنوان تنزیل بین سررسیدها استفاده نشده است.
  • با توجه به اینکه دارایی اصلی این معاملات، قرارداد آتی است که ارزشی برابر با قیمت آتی ضربدر اندازه قرارداد دارد، اندازه قرارداد آتی نیز باید در قیمت اختیار معامله (حق بیمه) لحاظ شود. ثبت سفارش .

مثال:

مبلغ حق بیمه پرداختی برای خرید اختیار خرید در قرارداد آتی صندوق طلا

قیمت اعمال اختیار خرید300000 ریال
قیمت تسویه قرارداد آتی250000 ریال
اندازه قرارداد آتی1000

ارزش ذاتی اختیار خرید

300000-250000=50000

50,000 x 1,000 = 50,000,000

قیمت سفارش خرید پیشنهادی

50,000,000 ریال

البته قیمت پیشنهادی ممکن است شامل ارزش زمانی قرارداد اختیار معامله نیز باشد که در این صورت سفارشات در تابلو اختیار معامله از 50000000 ریال فراتر خواهد رفت.