
کرونا بسیاری از پیش بینی های اقتصادی جهان را تغییر داده است. تعداد زیادی از صنایع و گروه های خدماتی در طول همه گیری کرونا متحمل خسارات سنگینی شدند. در این دوره، تورم به اقتصادهایی که چندین دهه مشکلات اقتصادی را پشت سر گذاشته بودند، حمله کرد. پس از معرفی واکسنهای کرونا در بازار جهانی و امید به بهبود شرایط اقتصادی، حمله روسیه به اوکراین بار دیگر جهان را شوکه کرد. به همین دلیل موج جدیدی آغاز شد و این بار کشورهای اروپایی به ویژه واردکنندگان انرژی دچار بحران اقتصادی شدند. از جمله شاخص های اقتصادی درآمد ملی و درآمد سرانه دو مولفه وجود دارد که در طول بحران های سه سال اخیر مدام در حال تغییر بوده است.
ارائه ویدیویی درآمد ملی و درآمد سرانه
تعریف تولید ناخالص ملی و تولید ناخالص داخلی چیست؟
برای ورود به موضوع مورد بحث، لازم است تعریف دو شاخص مهم اقتصادی یعنی. تولید ناخالص ملی و تولید داخلی:
1- تولید ناخالص ملی:
ارزش مادی همه کالاها و خدمات تولید شده توسط یک ملت در هر نقطه از جهان در یک سال است. تفاوت این شاخص با تولید ناخالص داخلی در قسمت آخر آن است. تولید ناخالص داخلی فقط شامل کالاها و خدماتی می شود که در محدوده جغرافیایی کشور تولید می شوند. تولید ناخالص داخلی در اکثر شاخص های اقتصادی و گزارش های منتشر شده توسط نهادهای دولتی و غیردولتی استفاده می شود. همانطور که قبلا توضیح دادیم، کرونا و سپس جنگ بین روسیه و اوکراین اقتصاد جهانی را شوکه کرد. بر اساس آخرین آمار منتشر شده، رشد تولید ناخالص داخلی جهانی در سال 2020، 3.3 درصد بوده که نسبت به نرخ رشد اقتصادی 2.8 درصدی در سال 2019، 1.6 واحد درصد کاهش داشته است. نرخ رشد اقتصادی در اقتصادهای توسعه یافته در سال جاری نسبت به سال گذشته 3.6 واحد درصد کاهش داشته است. سال و به 4.7 درصد رسید. همچنین نرخ رشد اقتصادی در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه با 5.8 واحد درصد کاهش نسبت به سال 2019 به -2.2 درصد در سال 2020 رسید.
2- تولید ناخالص داخلی:
ارتباط مستقیم با رشد اقتصادی دارد. به عنوان مثال، در دوران کرونا، نرخ رشد اقتصادی ایالات متحده از 2.2 درصد در سال 2019 به 3.5 درصد در سال 2020 کاهش یافت. کاهش شدید سطح تولید در اقتصاد ایالات متحده در نیمه اول سال 2020 بیشتر از کاهش بود. در طول بحران مالی جهانی 2008-2009 و سایر رکودهای قبلی مشاهده شد. با این حال، حمایت گسترده از درآمد خانوارها منجر به افزایش بسیاری از شاخص های اقتصادی از اواسط سال 2020 شده است. نرخ رشد اقتصادی در منطقه یورو در سال 2020 به -6.6 درصد رسید که نسبت به 7.9 واحد درصد در سال گذشته کاهش یافته است. تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان بر اساس آمار منتشر شده توسط بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در تصویر زیر آمده است:
اما جایگاه ایران در اقتصاد جهانی چیست؟ بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، از سال 1389 تا سال 1398 درآمد سرانه یا به عبارتی تولید ناخالص داخلی ایرانیان 30 درصد کاهش داشته است. از سوی دیگر، بانک جهانی تولید ناخالص داخلی ایران را حدود 191 میلیارد دلار برآورد کرده است.
تعریف درآمد ملی
درآمد ملی یکی از شاخص های کلی توسعه اقتصادی است. در تعریف دقیق تر، درآمد ملی عبارت است از کل درآمد دریافتی صاحبان عوامل تولید در اقتصاد. به عبارت دیگر، کل ارزش افزوده ایجاد شده در یک دوره زمانی توسط تمامی بنگاه های اقتصادی، درآمد ملی نامیده می شود. در واقع درآمد ملی کسر استهلاک و مالیات از تولید ناخالص ملی است. درآمد ملی ایرانیان اولین بار بین سال های 1337 تا 1370 محاسبه شد و از آن زمان تاکنون هر ساله این شاخص توسط بانک مرکزی اعلام می شود. در سالهای تحریم و کاهش فروش نفت، درآمد ملی ایرانیان با کاهش شدید مواجه شد. زنجیره ای که منجر به کاهش ارزش پول ملی، افزایش نقدینگی ناشی از چاپ اسکناس و تورم می شود.
تعریف درآمد سرانه
برای بدست آوردن درآمد سرانه ابتدا باید تولید ناخالص داخلی را محاسبه کنیم. درآمد سرانه حاصل تقسیم تولید ناخالص داخلی بر جمعیت کشور است. درآمد سرانه معیار مناسبی برای تحقیق و مقایسه کشورها از نظر سطح رفاه زندگی نیست. زیرا ممکن است درآمد سرانه در یک کشور بیشتر از کشور دیگر باشد، اما وضعیت قیمت و خدمات آن کشور را در رتبه پایین تری در جدول کیفیت زندگی قرار می دهد. به همین دلیل شاخص دیگری به نام شاخص قدرت خرید ایجاد شد. شاخصی که برای بیان کیفیت زندگی مناسب تر به نظر می رسد. برای محاسبه این شاخص باید قیمت کالای مشابه و همچنین رابطه بین نرخ ارز بین دو کشور را در نظر گرفت و سپس مقایسه کرد. در هر صورت درآمد سرانه شاخص مهمی است که سالانه توسط مراکز داخلی و خارجی محاسبه و منتشر می شود. به عنوان مثال، بر اساس تولید ناخالص داخلی 191 میلیارد دلاری ایران، درآمد سرانه ایرانی ها حدود 2200 دلار است. لازم به ذکر است که سوئیس با درآمد سرانه 80 هزار دلار در رتبه اول این رتبه بندی قرار دارد.
آخرین کلمه
شاخص های اقتصادی می توانند از سلامت اقتصاد یک کشور خبر دهند. شاخص هایی که اغلب ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند و محاسبه آنها به صورت زنجیره ای است. درآمد ملی و درآمد سرانه شاخص های اقتصادی هستند که از یک منبع واحد محاسبه می شوند. البته محاسبه این دو شاخص به تنهایی نمی تواند تصویر روشنی از کل اقتصاد یک کشور نشان دهد. اما دانستن آن می تواند برای سیاستمداران و سرمایه گذاران مفید باشد. سرمایه گذاران باید با آگاهی از وضعیت اقتصادی کشور و پیش بینی آینده بازارهای مالی بهترین تصمیم را برای سرمایه گذاری خود بگیرند. بازارهای مالی نیز مانند شاخص های اقتصادی ارتباط نزدیکی دارند. بورس، بازار سکه و ارز، بازار مسکن و بازار خودرو همیشه می توانند روی یکدیگر تأثیر بگذارند.