منو سایت

موسسه مالی چیست؟ آشنایی با انواع آن

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
موسسه مالی چیست؟ آشنایی با انواع آن

این روزها دیگر راه سرمایه گذاری برای چند قشر جامعه نیست. مردم از هر اقشار و همه توان مالی برای حفظ ارزش پول سرمایه گذاری می کنند. کسب دانش مالی و به کارگیری آن در این مسیر می تواند اقبال سرمایه گذاری افراد را تغییر دهد. افرادی که قصد سرمایه گذاری دارند اما دانش کافی برای فعالیت در بازار سرمایه را ندارند به سازمان یا موسسه مالی متخصص و آگاه نیاز دارند. موسسه مالی به این دسته از افراد کمک می کند تا از فرصت های بازار سرمایه به نحو احسن استفاده کنند. در ادامه مطلب موسسه مالی ما مکانیسم ها و انواع آنها را تعریف و بررسی می کنیم.


موسسه مالی چیست؟

بنگاه‌ها، سازمان‌ها یا مؤسسات اقتصادی که نقش واسطه‌های مالی را ایفا می‌کنند و در فعالیت‌های سرمایه‌گذاری مشارکت دارند، مؤسسات مالی هستند. به زبان ساده، موسسات مالی در امور مالی مردم سرمایه گذاری می کنند و آنها را در اختیار می گیرند. وجود این موسسات باعث می شود که سرمایه مردم سریعتر و با هزینه کمتری در گردش باشد. در نتیجه یکی از ارکان مهم بازارهای مالی محسوب می شوند و نقش عمده ای در اکوسیستم اقتصادی دارند. امروزه و با حاکم شدن تورم بر اقتصاد، افراد مختلف راهی جز سرمایه گذاری برای پس انداز اموال خود ندارند، اما همه دانش و تجربه کافی برای سرمایه گذاری ندارند. نتیجه این شرایط افزایش نیاز به موسسات مالی است. حداقل تعهد موسسات مالی در چنین شرایطی اتخاذ راهبردهای بهینه برای حفظ و افزایش ارزش دارایی سرمایه گذاران است. پس از درک این سوال که موسسه مالی چیست؟ حال اگر سوال شما این است که چند نوع موسسات مالی وجود دارند و چه تعهداتی دارند؟ ادامه مطلب

تعهدات مؤسسات مالی

موسسات مالی وظایف مختلفی را بر عهده دارند، اما همانطور که در بالا ذکر شد، وظیفه اصلی آنها سرمایه گذاری با سرمایه مردم، صرفه جویی در ارزش و افزایش آن است. در زیر به سایر وظایف این موسسات اشاره می کنیم.

  • مؤسسه مالی به عنوان پل ارتباطی بین افراد دارای منابع مالی مازاد و افراد با کمبود منابع مالی عمل می کند و نقش برقراری ارتباط مؤثر بین این دو گروه را بر عهده دارد.
  • نظارت موسسات مالی بر فرآیند معاملات، ریسک معاملات را تا حد زیادی کاهش می دهد.
  • ارتباط با سایر موسسات و مکاتبات لازم با آنها نیز از وظایف موسسه مالی است.
  • ایجاد تمهیدات لازم برای برگزاری جلسات پیرامون موسسات مالی و امور مربوط به آنها می تواند گام مهمی در جهت اهداف موسسات مالی باشد.
  • جمع آوری منابع از اسناد و اطلاعات.
  • ارتباط و هماهنگی با سایر نهادهای خارجی.
  • ….

انواع موسسات مالی

موسسات مالی مختلفی در کشور ما فعالیت می کنند، از جمله:

  • شرکت سپرده گذاری مرکزی
  • بانک های تجاری
  • صندوق های تامینی
  • مشاوران سرمایه گذاری
  • وجوه زمین و ساختمان
  • ETF ها
  • صندوق های سرمایه گذاری
  • موسسات رتبه بندی اعتباری
  • شرکت های کارگزاری
  • شرکت پردازش اطلاعات مالی
  • شرکت های تامین سرمایه
  • شرکت های بیمه
  • صندوق های بازنشستگی

1- بانک های تجاری

بانک ها نهادهای مهمی هستند که در اقتصاد یک کشور فعال هستند. بانک یک واسطه مالی قابل اعتماد است که بخش مهمی از فعالیت های اقتصادی را انجام می دهد. این موسسه وظایف متعددی از جمله انتشار اسکناس، افتتاح حساب جاری، صدور دسته چک، ارائه خدمات مشاوره مالی، واسطه گری اعتباری و … را بر عهده دارد. بانک‌های تجاری سپرده‌ها و پول‌های مردم را در امانت نگه می‌دارند تا در صورت نیاز بتوانند از این وجوه برای اعطای اعتبار یا وام به مردم استفاده کنند. بیشتر این وجوه که سپرده نامیده می شود به پروژه های مختلف سرمایه گذاری یا خرید اوراق بهادار اختصاص می یابد.

2- مشاوران سرمایه گذاری

مشاوران سرمایه گذاری اشخاص حقوقی هستند که به افراد مختلف کمک می کنند تا سرمایه خود را به سمت نمادهای مناسب هدایت کنند. این افراد با توجه به مجوزهایی که دارند، اطلاعات مربوط به تغییرات احتمالی در بازار را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهند. برای این کار قرارداد بسته می شود و درصدی از سود به مشاوران تعلق می گیرد.

3- شرکت های سرمایه گذاری

شرکت‌های سرمایه‌گذاری نیز نهادهای فعال بازار هستند که توانایی سرمایه‌گذاری در سهام، اوراق بهادار، واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌ها، مؤسسات یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری را در چارچوب قوانین و مقررات دارند. معمولا فعالیت اصلی این شرکت ها در اساسنامه آنها قید می شود. شرکت های سپرده گذاری وجوه و پس انداز سرمایه گذاران خرد و کلان را جمع آوری و در مواردی که ذکر کردیم سرمایه گذاری می کنند و بخشی از سود را به عنوان کارمزد تقسیم می کنند.

4- صندوق های سرمایه گذاری

صندوق‌های سرمایه‌گذاری همچنین وجوه مشتریان خود را در حوزه‌های مختلفی مانند سهام و حق بازخرید، پروژه‌های ساختمانی، طلا، ارز، اوراق بهادار مختلف و غیره سرمایه‌گذاری می‌کنند. حوزه سرمایه گذاری این صندوق ها نیز در دفترچه آنها مشخص شده است. افرادی که در این صندوق ها سرمایه گذاری می کنند به نسبت سرمایه خود در سود و زیان ناشی از فعالیت صندوق سهیم هستند.

صندوق های سرمایه گذاری را می توان از نظر نوع سرمایه به سه دسته تقسیم کرد:

  1. صندوق های سرمایه گذاری سهام
  2. صندوق های سرمایه گذاری غیرفعال
  3. صندوق های سرمایه گذاری با سرمایه باز یا متغیر

5- شرکت های کارگزاری

شرکت های کارگزاری که یکی دیگر از مؤسسات مالی محسوب می شوند. در بازار سرمایه واسطه هایی وجود دارند که مهمترین وظیفه آنها خرید و فروش سهام و سایر اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس است. کارگزاران به عنوان واسطه بین خریداران و فروشندگان عمل می کنند و بابت ارائه خدمات مختلف بورسی توسط سهامداران غرامت دریافت می کنند. این موسسه همچنین وظایف دیگری از جمله سبدگردانی، ارائه مشاوره سرمایه گذاری، مدیریت نقدینگی، آموزش و آشنایی سهامداران با قوانین و مقررات بازار سرمایه و … را بر عهده دارد.

6- صندوق های بازنشستگی

مبالغی که ماهانه از دستمزد افراد در حین کار کسر می شود در صندوقی به نام صندوق بازنشستگی جمع آوری می شود. هدف از جمع‌آوری این مبالغ و سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های مختلف از جمله سرمایه‌گذاری در بورس و اوراق بهادار این است که کارفرما بتواند از طریق آنها حقوق بازنشستگی و مستمری سن کارکنان خود را پرداخت کند.

7- شرکت های بیمه

در تمام دنیا شرکت های بیمه به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای سرمایه گذاری شناخته می شوند و در واقع سرمایه گذاری قلب تپنده شرکت های بیمه است. این شرکت ها قسمت عمده حق بیمه دریافتی از مشتریان خود را در بورس سرمایه گذاری می کنند و تنها بخشی از آن را برای جبران خسارات ناشی از حوادث هزینه می کنند. باید گفت اگر سرمایه گذاری در بورس با رویکردی درست و حساب شده انجام شود، می توان آن را منبع درآمد مطمئنی برای شرکت های بیمه دانست.

8- شرکت های پردازش اطلاعات مالی

سرمایه گذاری مستلزم آن است که تصمیمات بر اساس اطلاعات صحیح، جامع، به روز و به موقع باشد. پس برای بدست آوردن این اطلاعات به منبعی نیاز داریم. به همین منظور شرکت های پردازش اطلاعات مالی تاسیس شدند که داده ها و اطلاعات موثر در تصمیم گیری سرمایه گذاران را جمع آوری و پس از پردازش و طبقه بندی در اختیار آنها قرار می دهند.

9- موسسات رتبه بندی اعتباری

سایر مؤسسات مالی مؤسسات رتبه بندی اعتباری هستند. کار این موسسات اندازه گیری احتمالات است. یعنی این احتمال را می سنجند که شرکت در آینده نتواند به تمام یا بخشی از تعهدات خود عمل کند. با این کار میزان ریسک اعتباری شرکت ها و عملکرد آنها را تعیین و سپس اعلام می کنند. اعلام رتبه اعتباری یک شرکت لحظه مهمی است که تصمیمات سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و قانونگذاران را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.

10- صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس

صندوق های قابل معامله در بورس یا ETF نیز یک موسسه مالی در نظر گرفته می شوند. در یک صندوق قابل معامله در بورس، دارایی های مختلفی می تواند وجود داشته باشد. دارایی های ETF می تواند شامل سهام، سپرده های بانکی، شمش طلا، اوراق قرضه دولتی، مقداری پول نقد، سکه، ارز یا ترکیبی از همه اینها باشد. لازم به ذکر است که سهام این صندوق ها همانند سایر شرکت های فعال در بورس در طول روز معامله می شود.

11- صندوق زمین و ساختمان

این صندوق ها سرمایه های کوچک اشخاص حقیقی و حقوقی را جمع آوری و در پروژه های بزرگ ساختمانی، اداری، تجاری و مسکونی سرمایه گذاری می کنند. این صندوق ها توسط افراد حرفه ای و متخصص در بازار املاک مدیریت می شود.

12- صندوق های تامینی

صندوق های تامینی نیز توسط کارشناسان و کارشناسانی مدیریت می شوند که با جذب سرمایه از طبقه بالای جامعه، این دارایی ها را در مناطق سودآور سرمایه گذاری می کنند. عضویت در صندوق تامینی مستلزم سرمایه اولیه قابل توجهی است، بنابراین می توان نتیجه گرفت که مخاطبان بخش ثروتمند جامعه هستند. همه این صندوق ها از وام های اهرمی در سرمایه گذاری های خود استفاده می کنند و این باعث می شود ریسک و بازده آنها بالا باشد. این نوع صندوق برای افرادی مناسب است که روحیه ریسک پذیری دارند و به دنبال سود قابل توجهی هستند.

13- شرکت سپرده گذاری مرکزی

شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با نام اختصاری «سمت» در گروه نهادهای اجرایی قرار می گیرد، زیرا وظیفه این نهاد ثبت اتفاقاتی است که در بورس می افتد. در سامانه شرکت سپرده گذاری مرکزی، اوراق بهاداری که به نام سرمایه گذاران است و کلیه حقوق و سود سهامداران از قبیل سود سهام، سهام پاداش و … ثبت می شود.


نتیجه

در این مقاله به بررسی موسسات مالی و انواع آنها ما پرداخت کردیم موسسات مالی متخصص در امور سرمایه گذاری هستند که با ارائه خدمات مشاوره ای و مشارکتی می توانند شما را در مسیر یک سرمایه گذاری موفق و اصولی پیش ببرند. دانستن این موضوعات افراد را در مسیر کامل دانش مالی سوق می دهد و راه را برای سرمایه گذاری موفق تر هموار می کند.