منو سایت

  • خانه
  • وبلاگ
  • نسبت P/NAV بازار سهام چقدر است؟ – باشگاه مشتریان آگاه

نسبت P/NAV بازار سهام چقدر است؟ – باشگاه مشتریان آگاه

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ

P/NAV یکی از مهم ترین نسبت های مالی در حوزه تحلیل بنیادی است. تقریباً همه فعالان بازار سهام، به ویژه تحلیلگران حرفه ای، با این مفهوم آشنا هستند. تسلط بر مفاهیمی مانند P/NAV به معامله گران کمک می کند تا تصمیمات مالی آگاهانه تری بگیرند و در مواجهه با بازارهای مالی نوسان بهتر تصمیم گیری کنند. در همین راستا تصمیم گرفتیم در این مقاله سوالاتی را مطرح کنیم نسبت P/NAV چقدر است؟ پاسخ دهید و با کاربردهای این مفهوم در بورس آشنا شوید. در صورت تمایل تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.


بررسی ویدئویی نسبت P/NAV بازار سهام


P/NAV چیست؟

نسبت P/NAV از دو قسمت تشکیل شده است. حرف P در این نسبت از کلمه Price به معنای قیمت گرفته شده است و NAV مخفف Net Asset Value است. و به معنی ارزش خالص دارایی ها و- با این مقدمه می توان بیان کرد که P/NAV نوعی نسبت قیمت هر سهم به ارزش خالص دارایی شرکت است. لازم به ذکر است که نسبت P/NAV به صورت درصد بیان می شود. این نسبت یکی از مفاهیم اساسی در تحلیل بنیادی است و برای سرمایه گذاران بسیار مفید است. برای مثال، افراد با محاسبه P/NAV یک سهام و مقایسه آن با P/NAV سایر شرکت های همان صنعت، قصد خرید یا فروش سهام خود را دارند.

کاربرد P/NAV چیست؟

در قسمت قبل اشاره کردیم که از این نسبت برای تصمیم گیری مالی استفاده می شود. اما سوال اصلی اینجاست که چگونه تحلیلگران از این نسبت برای برنامه ریزی مالی استفاده می کنند؟ در سه مورد زیر پس از محاسبه نسبت P/NAV ما توضیح خواهیم داد که با چه چیزی روبرو خواهید شد و با آن به سوال فوق پاسخ خواهیم داد.

  1. نسبت P/NAV بیش از 100٪ باشد: در این حالت ارزش خالص دارایی هر سهم شرکت کمتر از قیمت پایانی آن است. وقتی ارزش خالص دارایی کمتر از قیمت پایانی باشد، احتمال کاهش قیمت سهام در آینده افزایش می‌یابد. بنابراین نتیجه می گیریم که سرمایه گذاری در این سهم ریسک بالایی دارد.
  2. نسبت P/NAV برابر 100%: در این صورت ارزش خالص دارایی یک سهم شرکت و قیمت پایانی آن برابر است. در این صورت، به نظر می رسد تغییر چندانی در سهم مذکور ایجاد نخواهد شد. همچنین توصیه می شود برای تصمیم گیری در مورد خرید و فروش این سهم از سایر معیارهای بازار مالی استفاده شود.
  3. نسبت P/NAV کمتر از 100% باشد: در این صورت ارزش خالص دارایی یک سهم از شرکت بالاتر از قیمت آن در پایان بازار است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که احتمال رشد قیمت سهم هدف در آینده وجود دارد. این نتیجه گیری به این معنی است که سهام پذیرفته شده در بورس برای سهامداران کم ریسک است.

روش محاسبه P/NAV

برای محاسبه نسبت P/NAV هر سهم، باید قیمت و ارزش خالص دارایی سهام را بدست آوریم. قیمت پایانی هر سهم به صورت روزانه در تابلوی معاملات سهام نمایش داده می شود.

برای محاسبه ارزش خالص دارایی از فرمول زیر استفاده کنید:

NAV بدهی ها – ارزش کل دارایی ها =

لازم است بدانید که قیمت پایانی یا قیمت بازار هر سهم در سایت Tsetmc.com و همچنین اطلاعات NAV هر شرکت در سامانه کدال (Codal.ir) قابل مشاهده است. هنگامی که اطلاعاتی در مورد قیمت و ارزش خالص دارایی آن دارید، می توانید نسبت P/NAV را محاسبه کنید. به عنوان مثال، اگر ارزش خالص دارایی یک شرکت 5000 تومان و قیمت آن در بازار 2000000 تومان باشد، باید موارد زیر را انجام دهید:

0.4=5000÷2000

در این مثال، نسبت P/NAV سهم هدف 40 درصد است. از نظر تحلیل بنیادی، هر چه نسبت P/NAV یک شرکت کمتر باشد، ریسک سرمایه گذاری در آن کمتر می شود. از این رو گزینه سرمایه گذاری بهتری در نظر گرفته می شود.

در محاسبه نسبت P/NAV به این نکات توجه کنید!

هنگام بررسی نسبت P/NAV، همیشه به نکات زیر توجه کنید:

  • نسبت قیمت هر شرکت به ارزش خالص دارایی (P/NAV) برای تعیین ارزش سهام آن شرکت استفاده می شود.
  • اگر سهامی با قیمتی بالاتر از ارزش خالص دارایی آن معامله شود، احتمالاً قیمت آن کاهش می یابد. از این رو، توصیه می شود از خرید این سهام خودداری کنید و روی سهامی که زیر NAV معامله می شوند تمرکز کنید.
  • استفاده از مفهوم P/NAV برای اندازه گیری ارزش شرکت ها در صنایع مختلف استفاده می شود، اما معمولاً برای تجزیه و تحلیل شرکت های سرمایه گذاری استفاده می شود. این شرکت ها فعالیت تولیدی ندارند و مشغول سرمایه گذاری در شرکت های دیگر هستند.
  • می توانید NAV را ببینید شرکت های سرمایه گذاری به گزارش های ماهانه خود مراجعه می کنند. شرکت های سرمایه گذاری برخی از اطلاعات مهم مالی و حسابرسی خود را در این گزارش ها در اختیار سهامداران قرار می دهند.

چرا شرکت های تولیدی از نسبت P/NAV کمتری استفاده می کنند؟

همانطور که گفته شد، از نسبت P/NAV بیشتر برای تحلیل ارزش شرکت های سرمایه گذاری استفاده می شود. این در حالی است که محاسبه ارزش خالص دارایی (NAV) برای شرکت های تولیدی (به دلیل وجود دارایی هایی مانند تجهیزات و ماشین آلات) به راحتی امکان پذیر نیست. به همین دلیل، شرکت های تولیدی از نسبت P/NAV کمتری نسبت به شرکت های سرمایه گذاری استفاده می کنند.


آخرین کلمه

در این مقاله سعی شده است به این سوال پاسخ دهیم که نسبت P/NAV چقدر است. همچنین توضیح دادیم که هرچه نسبت P/NAV سهام کمتر باشد، برای سرمایه گذاری مناسب تر است زیرا ریسک سرمایه گذاری در آن سهام کمتر است. به عبارت دیگر، هر چه نسبت P/NAV یک سهم بیشتر باشد، ریسک سرمایه گذاری در آن بیشتر می شود. تحلیلگران حرفه ای بازار سهام به نسبت P/NAV شرکت ها برای خرید و فروش سهام توجه دارند. به همین دلیل توصیه می شود که تمامی فعالان بازار مالی قبل از گرفتن موقعیت خریدار یا فروشنده به این نسبت توجه کنند. امیدواریم مطالب ذکر شده در این مقاله برای شما جالب بوده باشد. در خاتمه لطفا سوالات خود را در مورد نسبت P/NAV از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.