عرضه اولیه یکی از موضوعات جذاب برای سرمایه گذاران در بورس به ویژه برای تازه واردان است. عرضه اولیه عمومی (IPO) به معنای عرضه عمومی سهام یک شرکت برای اولین بار در بازار است.
عرضه های اولیه شرکت ها در بورس یا فرابورس معمولاً طرفداران زیادی دارد زیرا بازدهی مناسبی را برای سرمایه گذاران ایجاد می کند. در فرآیند انجام عرضه اولیه، درصد مشخصی از سهام این شرکت در محدوده قیمتی مشخص و در روز معینی عرضه عمومی خواهد شد. در همین راستا به مهمترین سوالات کاربران در مورد عرضه اولیه خواهیم پرداخت.
آیا سهام IPO همیشه سودآور است؟
در بازار سرمایه نمی توان با قطعیت در مورد چیزی اظهار نظر کرد. در این صورت، تنها میتوان درباره سابقه بازدهی عرضه اولیه در سالهای اخیر صحبت کرد. تخمینها در سالهای اخیر نشان دادهاند که IPOها در مدت زمان کوتاهی بازدهی حداقل 25 درصدی را به صاحبان خود تحویل دادهاند. حتی در برخی موارد بازده سهام IPO برای سرمایه گذاران به بیش از 100 درصد رسیده است و به همین دلیل یکی از جذاب ترین فرصت ها برای سود کوتاه مدت است.
همانطور که گفته شد، این بازده ها قطعی نیستند و در برخی موارد ممکن است به دلیل شرایط نامناسب بازار یا عدم عرضه سهام با قیمت و شرایط مناسب، بازده قابل توجهی برای سرمایه گذاران ایجاد نکنند و یا حتی با کاهش قیمت مواجه شوند.
سود IPO چقدر است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که هر چه قیمت عرضه اولیه سهام نسبت به ارزش واقعی آن کمتر باشد، جذابیت بیشتری خواهد داشت و سرمایه گذار بازده بیشتری دریافت می کند.
فرض کنید ارزش واقعی یک سهم 2000 تومان باشد. حالا اگر این سهام در ابتدا با قیمت 1800 تومان عرضه شود، جذابیت بیشتری دارد یا 1000 تومان؟ البته 1000 تومان; زیرا سرمایه گذاران تمایل بیشتری به خرید آن دارند و احتمال دارد مدت زمان بیشتری در صف باشد. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم در خرید یا فروش سهام همیشه ارزش واقعی سهام را در نظر بگیرید.
پیشنهاد اولیه در کدام منبع اعلام شده است؟
برای اطلاع از قیمت، تعداد و نقدینگی مورد نیاز عرضه اولیه می توانید به کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام کارگزاری مفید مراجعه کنید و از جزئیات عرضه اولیه پیش رو مطلع شوید.
چه زمانی و به چه قیمت و تعداد سهام باید سفارش خرید اولیه داد؟
اگر قصد دارید سفارش خرید تحویل اولیه را به صورت دستی انجام دهید، توجه داشته باشید که در روز ثبت سفارش، یک بازه زمانی برای این کار وجود دارد و امکان ثبت سفارش خارج از این مدت وجود ندارد. به اطلاعیه عرضه اولیه شرکت نیز توجه کنید. این لیست محدوده قیمت و حداکثر سهمیه را برای هر نفر فهرست می کند. مثلاً در آگهی فرض کنید سهام شرکت الف در بازه قیمتی 9500 تا 10500 ریال باشد و حداکثر سهمیه هر نفر 800 سهم باشد. بنابراین می توانید حجم سفارش را از یک سهم تا حداکثر تعداد تعیین شده وارد کنید.
توجه داشته باشید که اگر حجم سفارش خرید خود را حتی یک سهم بیشتر از تعداد ذکر شده وارد کنید، با پیغام خطا مواجه خواهید شد. در مورد قیمت ثبت سفارش، می توانید هر قیمتی را در محدوده ذکر شده وارد کنید، اما توجه داشته باشید که به دلیل بازدهی بالای مورد انتظار و جذابیت عرضه اولیه برای سرمایه گذاران، معمولاً افرادی که بالاترین قیمت را دارند (در این مثال 10500 ریال) محل سفارش خرید آنها ثبت می شود. پس از اتمام ساعات ثبت سفارش و هنگام تخصیص سهام به هر کد بورسی، افرادی که بالاترین قیمت را در محدوده قیمت تعیین شده وارد کرده اند در اولویت هستند. بنابراین پیشنهاد می کنیم هنگام ثبت سفارش، بالاترین قیمت (سقف قیمت) را برای مدت زمان مشخص شده وارد کنید.
هر نفر در عرضه اولیه چند سهم خواهد داشت؟
پس از پایان ساعات ثبت سفارش خرید، فرآیند تخصیص سهم آغاز می شود و یک سهم به افرادی که با بالاترین قیمت سفارش خود را ثبت کرده اند، تعلق می گیرد. این روند تا زمان توزیع کلیه سهام عرضه شده شرکت بین متقاضیان ادامه دارد. بنابراین سهام به طور مساوی بین متقاضیان خرید آن تقسیم می شود و در نتیجه هر چه تعداد متقاضیان بیشتر باشد، سهام کمتری نصیب افراد می شود. دلیل اینکه به برخی افراد سهم دیگری اختصاص داده شده است، همان فرآیند بالا است.
برای مثال فرض کنید تعداد کل سهام عرضه شده توسط یک شرکت 1 میلیارد سهم باشد و تعداد متقاضیانی که سفارش خرید خود را با حداکثر قیمت ثبت کرده اند 6 میلیون باشد. در این صورت پس از 166 نوبت از فرآیند تخصیص سهم، 4 میلیون سهم باقی می ماند که به صورت تصادفی بین 6 میلیون نفر توزیع می شود. بنابراین 167 سهم بین 4 میلیون نفر و 166 سهم به 2 میلیون نفر تقسیم می شود.
خرید تحویل اولیه خودکار
یک واسطه مفید برای راحتی مشتریان خود و ساماندهی ثبت سفارش ها، سفارش های خرید را به صورت خودکار برای افرادی ارسال می کند که حداکثر مقدار نقدینگی لازم برای خرید عرضه اولیه را در حساب خود بارگذاری کرده اند و همچنین گزینه “ارسال موافقت نامه اولیه برای” را فعال کرده اند. سفارش تحویل’. برای خرید خودکار تحویل اولیه، پیشنهاد می کنیم یک روز قبل از روز ثبت سفارش، حساب خود را با حداکثر نقدینگی مورد نیاز بارگیری کنید.
برای فعال سازی خرید خودکار عرضه اولیه کافی است مراحل زیر را در EasyTrader انجام دهید:
همچنین امکان فعال سازی خرید خودکار تحویل اولیه در آنلاین پلاس وجود دارد:
آیا امکان خرید همزمان IPO از طریق دو کارگزار وجود دارد؟
خیر؛ زیرا هر سرمایه گذار دارای کد بورسی است و خرید عرضه اولیه فقط یک بار و از طریق کارگزاری امکان پذیر است. در واقع اگر شخصی در چند کارگزاری کد آنلاین داشته باشد و در روز ثبت سفارش تحویل اولیه، از طریق سامانه معاملات سایر کارگزاری ها نیز سفارش تحویل اولیه را ثبت کند، تنها یکی از این سفارش ها خواهد بود. در هسته تجاری ثبت و خریداری شده است.