
پس از ثبت موفقیت آمیز صندوق صنعت آگاه شیمی با نماد “پترو آگاه” و بازگشایی معاملات آن در بورس طی گفت و گو با آقای بهراد ابراهیمی “معاون مدیرعامل کارگزاری آقاار” سیر این صندوق را از لحظه پذیره نویسی تا کنون مرور می کنیم.با ما همراه باشید.
به عنوان اولین سوال، لطفاً در مورد اشتراک صندوق پتروآگاه به ما بگویید:
صندوق پتروآگاه طی 4 روز اشتراک حدود 400 میلیارد تومان سرمایه جذب کرد. طبق قانون، صندوق ها پس از امضا، اخذ مجوز فعالیت و کد صندوق از سازمان بورس و اوراق بهادار می توانند در بازار سرمایه سهام خریداری کنند. با همکاری سازمان بورس طی 3 روز کاری مجوز فعالیت صندوق از 12 اسفند صادر شد و در نهایت 8 روز پس از تکمیل پذیره نویسی در 15 اسفند سرمایه گذاری با وجوه صندوق آغاز شد. از روز بعد، سهام صندوق در بازار دوم قابل معامله است.
پس از بازگشایی نماد پتروآگاه، این صندوق در 2 روز اول با رشد قیمت بالایی آغاز به کار کرد. دلیل این رشد چه بود؟
در مورد وجوه ETF (قابل معامله)، اپراتور بازار موظف است در محدوده قیمت انصراف هر واحد سرمایه گذاری (کنسلی NAV) خرید و واحدهای سرمایه گذاری را در محدوده قیمت انتشار هر واحد سرمایه گذاری (NAV صدور) بفروشد. . با آغاز معاملات ثانویه صندوق پتروآگاه، با توجه به تقاضای بالایی که برای خرید سهام این صندوق ایجاد شد، بازارداران باقی مانده سهام (100 میلیون واحد) را برای کنترل قیمت صندوق عرضه کردند. این منجر به پر شدن سقف صندوق شد و اپراتور بازار واحدهایی برای بارگیری مجدد در بازار برای اهداف کنترل قیمت نداشت. پس از این اتفاق به سرعت درخواست افزایش سقف صندوق را به سازمان بورس دادیم و مجددا با کمک سازمان ظرف مدت 3 روز مجوز صادر شد. در این مدت، به دلیل پر شدن سقف مجاز صندوق و مازاد تقاضا، قیمت سهام پتروآگاه از NAV فاصله گرفت.
تاکنون چند سرمایه گذاری در صندوق پتروآگاه انجام شده است؟
سرمایه گذاران تا تاریخ 20/12/1301 حدود 980 میلیارد تومان در این صندوق سرمایه گذاری کرده اند.
NAV- ارزش صندوق پتروآگاه در حال حاضر چقدر است؟
NAV صندوق با توجه به شرایط بازار روزانه تغییر می کند. در حال حاضر این عدد 1080 تومان است.
استراتژی معاملاتی این صندوق چیست؟
مدیریت صندوق پتروآگاه با رویکرد سرمایه گذاری فعال در صنایع شیمیایی فعالیت می کند. به عبارت دیگر تیم مدیریت سرمایه گذاری با بررسی دقیق پارامترهای موثر و با تکیه بر اصول مدیریت دارایی مانند تنوع بخشی به تخصیص و وزن دهی بهینه سهام با پتانسیل بالا می پردازد. بدیهی است که اعمال این سیاست سرمایهگذاری در صندوقی که از سرمایهگذاریهای کلان برخوردار است، مستلزم صرف زمان برای خرید مناسب است. در واقع مدیر صندوق باید بتواند با توجه به شرایط بازار سهام مناسب را شناسایی و با قیمت مناسب سرمایه گذاری کند. هدف از این کار به حداکثر رساندن منافع سرمایه گذاران و صاحبان سهام در صندوق است که ذینفعان اولیه صندوق هستند. بنابراین در شروع فعالیت صندوق می توان بخشی از منبع سرمایه گذاری را بصورت نقد نگهداری کرد تا در زمان مناسب به واحدهای مناسب تبدیل شود. بدیهی است که با گذشت زمان ترکیب صندوق به طور کامل با IPS آن همگرا خواهد شد.
صندوق پترو آغاز چه شاخص و معیاری را دنبال می کند؟ شاخص صنایع شیمیایی یا شاخص عمومی؟
البته معیار ما بر اساس شاخص صنایع شیمیایی خواهد بود، اما باید توجه داشت که صنایع شیمیایی بزرگترین صنعت بازار است و تاثیر زیادی بر شاخص کل دارد. همچنین در 5 سال گذشته این صنعت به دلیل مزیت های رقابتی در اقتصاد کلان ایران بازدهی بالاتری نسبت به شاخص کل داشته است. از سوی دیگر با توجه به اختیار سرمایه گذاری 10 درصدی از دارایی های صندوق در سایر صنایع مانند فولاد، این گزینه فرصت ارزشمندی را برای صندوق ایجاد می کند تا بازدهی بهتری نسبت به شاخص صنایع شیمیایی برای صاحبان سهام صندوق با مدیریت فعال ایجاد کند.
مبنای انتخاب سهام در صندوق پتروآگاه چیست؟
معیار و استراتژی ما در کلیه صندوق های تحت مدیریت گروه آغاز (اعم از آغاس، موسان آغاز، پتروآگاه و …) سهام و شرکت های ارزشمند از نظر تحلیل بنیادی هستند. ه- به همین دلیل است که یکی از بزرگترین تیم های تحلیلگر در موسسات مالی در گروه آگاهان تشکیل می شود. ابتدا دارایی های ارزشمند را شناسایی می کنیم. در ادامه مسیر، از تحلیلگران کمی و فنی برای یافتن نقاط ورودی/خروجی بهینه یا اصلاح وزن ها کمک می گیریم. علاوه بر این، ما سعی می کنیم انتظارات بازار را برآورده کنیم ((احساس بازار) نیز باید در تحلیل ها و تصمیم گیری ها لحاظ شود. در نهایت مدیر صندوق با آگاهی از تمامی موارد تصمیم به خرید سهام برای صندوق می گیرد.
چه کسانی را برای سرمایه گذاری در صندوق پتروآگاه توصیه می کنید؟ (در مورد ریسک پذیری)
اگر بخواهیم وجوه را از نظر ریسک دسته بندی کنیم، به ترتیب وجوه اهرمی، صندوق های بخشی و صندوق های سهامی دارای ریسک بالایی هستند. معمولا این نوع صندوق ها بیشتر برای افراد حرفه ای مناسب است. با شناسایی فرصت های بازار سودآور و پارادایم های موثر، سرمایه گذاران حرفه ای می توانند زمان مناسب برای سرمایه گذاری در یک صنعت خاص را تشخیص دهند. بنابراین کافی است یک صندوق حرفه ای فعال در این صنعت را انتخاب و نگهداری کنید. برای افرادی که کمتر حرفه ای هستند پیشنهاد می کنیم به سهم این صندوق در سبد دارایی خود توجه کنید. تنوع سبد دارایی یکی از اصول سرمایه گذاری است. بنابراین پیشنهاد می کنیم این دسته از سرمایه گذاران بیش از 25 تا 30 درصد پرتفوی خود را به این صندوق اختصاص ندهند. زیرا در غیر این صورت می توانند در معرض خطرات خاص صنعت قرار گیرند و نتوانند ریسک را پوشش دهند و در زمان مناسب تنوع ایجاد کنند.
سرمایه گذاری در بازار سرمایه نباید کوتاه مدت باشد. صندوق های سرمایه گذاری مشترک به عنوان ابزار سرمایه گذاری غیرمستقیم، به یک دوره نگهداری نیاز خواهند داشت تا مدیر صندوق بتواند با دقت پرتفوی صندوق (برای بازده میان مدت بهینه) را تکمیل کند.
سوالی که بارها از من پرسیده شده این است که چرا صندوق های اشتراک به اندازه IPO ها سودآور نیستند؟
اینکه پذیره نویسی صندوق با عرضه اولیه شرکت متفاوت است باید فرهنگ سازی شود. اما من مطمئن هستم که تیم مدیریت این صندوق با افق میان مدت می تواند بازده خوبی را در مقایسه با سایر صندوق ها و کل بازار به سرمایه گذاران برساند.
مصاحبه تصویری با آقای بهراد ابراهیمی برای صندوق پتروآگاه