
در سال های اخیر، بورس به عنوان یک گزینه محبوب برای سرمایه گذاری در جامعه شناخته شده است. بسیاری از افراد با سرمایه گذاری در بورس سعی کرده اند ارزش سرمایه خود را حفظ کنند. یکی از نکات مهم کار در هر بازاری، شناخت شرایط خاص و قسمت های مختلف آن است.
فرابورس یکی از اصطلاحات بازار سرمایه است که کمتر به آن پرداخته شده و سوالات زیادی در مورد آن در ذهن مردم شکل گرفته است. شاید بسیاری از تازه واردان تفاوت بورس و فرابورس را ندانند. به همین دلیل در این مقاله سعی شده است به پرسش بپردازیم OTC چیست؟پاسخ دهید و درباره تفاوت این بازار با بورس صحبت کنید.
OTC چیست؟
برخی به اشتباه فکر می کنند بورس و فرابورس یکی هستند. این در حالی است که فرابوراس از سال 1386 در ایران زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار شروع به فعالیت کرد. دلیل تصور نادرست از بورس و فرابورس، شباهت عملکردی این دو بازار است. در بازار فرابورس سهام شرکت های مختلف خرید و فروش می شود، اما تفاوت هایی بین این دو بازار وجود دارد که مسیر سرمایه گذاری آنها را متمایز می کند.
عرضه سهام شرکت ها در بازار سرمایه مزایای زیادی برای آنها دارد. به همین دلیل شرکت های زیادی برای استفاده از این مزایا اقدام می کنند اما همه این متقاضیان شرایط لازم برای ورود به بورس را ندارند. در این شرایط فرابورس راهکاری برای استفاده شرکت ها از بازار سرمایه است.
عرضه سهام به شرکت ها در بازار سرمایه به آنها کمک می کند تا برای مشکل تامین سرمایه راه حلی داشته باشند. شرکت هایی که سهام آنها در بورس منتشر می شود با نظارت شدیدتری روبرو هستند. همچنین حساسیت بیشتری نسبت به عملکرد آنها وجود دارد که در نتیجه این شرکت ها نیاز به ارائه گزارش عملکرد سالانه بیشتری دارند. سخت گیری ها و الزام به ارائه گزارش های بیشتر، سرمایه گذاری در بورس را با ریسک کمتری همراه می کند.
از طرفی بازار فرابورس برای شرکت هایی مناسب است که هنوز شرایط لازم برای فعالیت در بورس را ندارند اما می خواهند از مزیت های بازار سرمایه استفاده کنند. بازار فرابورس در بازار سرمایه جهانی به بازار فرابورس یا بازار فرابورس معروف است.
ساختار بازار فرابورس
ساختار بازار فرابورس ایران از 4 بازار تشکیل شده است. این چهار بازار عبارتند از: بازار اول، بازار دوم، بازار اصلی (زرد، نارنجی و قرمز) و بازار سوم.
اولین بازار فرابورس
اولین بازار خارج از بورس سهام شرکت ها و واحدهای صندوق های سرمایه گذاری را می پذیرد. خرید و فروش این سهام و واحدها نیز در بازار فرابورس انجام می شود. نوسان قیمت سهام در این بازار 5 درصد بدون حجم اساسی است. شرکت هایی که در این بازار پذیرفته می شوند باید دارای ویژگی های زیر باشند:
- یک سال از ثبت شرکت های پذیرفته شده در این بازار می گذرد.
- آخرین سرمایه ثبت شده آنها حداقل ده میلیارد ریال است.
- شرکت زیان انباشته ای ندارد.
اینها تنها بخشی از ویژگی های لازم برای ورود به بازار اول فرابورس است.
بازار دوم فرابورس
بازار دوم فرابورس به شرکت های سهامی عام اختصاص دارد. در این بازار سهام شرکت های تازه تاسیس، شرکت هایی که به مرحله زیان رسیده اند و شرکت هایی که قصد دارند با افزایش سرمایه سهام خصوصی را به سهام عمومی تبدیل کنند، ارائه می شود.
لازم به ذکر است آخرین سرمایه ای که این گروه از شرکت ها باید ثبت کنند حداقل یک میلیارد ریال است.
بازار پایه فرابورس
بازار پایه فرابورس به منظور عرضه و انتقال اوراق بهادار ایجاد شده است. شرکت های پذیرفته شده در این بازار سه دسته هستند و فرآیندی را برای پذیرش در این بازار طی نمی کنند.
دسته اول – شرکت هایی که نمی خواهند و حاضر به پذیرش نیستند، اما بنا به الزام قانونی باید به بازار اصلی بروند.
دسته دوم – شرکت هایی که قبلا در بورس ثبت شده اند، اما شرایط لازم برای پذیرش را ندارند.
دسته سوم – شرکت هایی که شرایط پذیرش در بورس و فرابورس را ندارند و به همین دلیل پذیرش آنها لغو شده است. ارائه اطلاعات در بازار اولیه آسانتر از بازار اول و دوم است و دلیل ریسک بالای این بازار است.
شرکت های موجود در بازار فرابورس به سه بازار طبقه بندی می شوند. دسته اول بازار زرد با دامنه نوسان روزانه 3 درصد، دسته دوم بازار نارنجی با دامنه نوسان روزانه 2 درصد و دسته سوم بازار قرمز با دامنه نوسان روزانه 1 درصد است.
سومین بازار فرابورس
سومین بازار فرابورس به بازار عرضه نیز معروف است. در این بازار آن دسته از اوراقی که شرایط یا قابلیت پذیرش در فرابورس را ندارند به صورت انبوه معامله می شوند. این معاملات در یک پلت فرم بازار سوم امن و شفاف انجام می شود.
مزایای سرمایه گذاری در فرابورس چیست؟
قبل از اینکه تصمیم به سرمایه گذاری در یکی از فرصت های ارائه شده در بازار سرمایه بگیرید، خوب است از جنبه های مختلف به آن نگاه کنید. تحقیق در مورد مزایا یکی از راه هایی است که در فرآیند تصمیم گیری بسیار مهم است. یکی از مهمترین مزیت های سرمایه گذاری فرابورس این است که سلیقه های سرمایه گذاران مختلف را برآورده می کند زیرا بازارهای متنوعی را به سرمایه گذاران ارائه می دهد. همانطور که گفته شد شرایط پذیرش شرکت ها در فرابورس ساده تر از بورس است و به همین دلیل فرصت های سرمایه گذاری در این بازار بسیار متنوع است.
روش معاملات فرابورس
خرید و فروش سهام شرکت ها در فرابورس هیچ تفاوتی با خرید و فروش سهام در بورس ندارد. برای سرمایه گذاری در هر یک از این بازارها، باید کد صرافی و کد معاملاتی داشته باشید.
شما می توانید با مراجعه به سامانه اکسپرس آقار به صورت همزمان و رایگان اقدام به ثبت نام و احراز هویت سجام و کارگزاری نمایید. پس از تکمیل مراحل ثبت نام، به سامانه معاملات آگاهانه (اساترادر) دسترسی خواهید داشت و می توانید با جستجوی نماد مورد نظر در این سامانه اقدام به سرمایه گذاری نمایید.
کد سهام را دریافت کنید |
آخرین کلمه
در این مقاله به این سوال که فرابورس چیست پاسخ دادیم و سعی کردیم مزایای سرمایه گذاری در آن و ساختار بازار فرابورس را توضیح دهیم. فرابورس مکانی برای عرضه سهام به شرکت هایی است که هنوز شرایط کافی برای IPO ندارند، اما می خواهند از مزایای IPO استفاده کنند.
شرکت هایی با شرایط مختلف می توانند وارد یکی از چهار بازار فرابورس شده و از مزایای آن بهره ببرند. از طرفی سرمایه گذاران با سرمایه گذاری در فرابورس از مزایای بسیاری از جمله تنوع فرصت های سرمایه گذاری و حق رای در مجمع عمومی شرکت ها بهره مند می شوند. شناخت بهتر OTC می تواند آن را به یک انتخاب سودآور بالقوه در میان سرمایه گذاران تبدیل کند.